Εργαστήριο

Είμαστε μία ελληνική οικογενειακή επιχείρηση, το εργαστήριο μας είναι ελεγχόμενης παραγωγής και αρχή μας είναι η καινοτομία και η υψηλή ποιότητα των προϊόντων μας.

Το εργαστήριο μας διαθέτει όλα τα αναγκαία πιστοποιητικά των αρμοδίων δημοσίων φορέων και λειτουργεί με βάση των προτύπων HACCP ενώ διαθέτει όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά των παραγόμενων προϊόντων.

Οι νέες εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν τους κάτωθι χώρους:

  • Αποθήκευση πρώτων και βοηθητικών υλών καθώς και υλικών συσκευασίας.
  • Εργαστήριο επεξεργασίας, παρασκεύης και τυποποίησης προιόντων
  • Αποθήκευση συσκευασμένου προιόντος
  • Εργαστήριο γευστικής δοκιμής
  • Γραφεία διοίκησης

Η προμήθεια των πρώτων υλών γίνεται με αυστηρά κριτήρια από μεγάλους διεθνείς επώνυμους οίκους.

Διατηρώντας σταθερή την συνεργασία με τους προμηθευτές μας επιτυγχάνουμε την άριστη και σταθερή ποιότητα των προϊόντων μας.

ergastirio

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Το κακαόδεντρο χρονολογείται περίπου από το 1.000 Π.Χ.

Η γεωγραφική του προέλευση είναι η κεντρική Αμερική και το Μεξικό όπου υπάρχουν ευρήματα για την ύπαρξη του.

Οι Μάγιας ήταν οι πρώτοι που ανέπτυξαν και καλλιέργησαν του λοβούς του κακάο όπου και τους κύρηξαν ως σύμβολο νομίσματος το οποίο τους βοήθησε να το εμπορευτούν και να αποκτήσουν μεγάλο πλούτο.

Το κακάο στην Ευρώπη

Μεταξύ του 1550 και 1600 έρχεται το πρώτο φορτίο κακάο στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ισπανία από τον κατακτητή Χέρναν Κορτέζ.

Σοκολάτα Ρόφημα

Η ιστορία της σοκολάτας ξεκινάει από το ρόφημα σοκολάτας όπου τον 16ο αιώνα γίνεται μόδα στους ευγενείς και στις αυλές των βασιλιάδων της Ισπανίας και της Γαλλίας και αργότερα γίνεται το εθνικό ποτό σε όλη την Ευρώπη. Μετά από αιώνες εξελίσεται στην σοκολάτα σε στεραιά μορφή.

Κακάο και Βούτηρο κακάο

Στις αρχές του 18ου αιώνα ο Ολλανδός Βαν Χούτεν καταφέρνει με μία πρέσα να διαχωρήσει το βούτηρο κακάο από την κακαόμαζα και να πάρει το κακάο σε σκόνη. Από την μίξη του κακάο και του βούτηρο κακάο με την ζάχαρη και την βανίλια φτιάχνεται η πρώτη σοκολάτα σε στεραιά μορφή.

Το κακαόδεντρο

COCOA

Το κακαόδεντρο έιναι από τα πιο ευαίσθητα δέντρα που ευδοκιμούν σε ζεστά και υγρά κλίματα βόρεια και νότια του Ισιμερινού. Σε αυτές τις περιοχές τα κακαόδεντρα έχουν ύψος περίπου 8-10 μέτρα και λεπτούς κορμούς. Μεγαλώνοντας κάτω από την σκιά πολύ υψηλώτερων δέντρων («μητέρες) προστατεύονται από τα ακραία φυσικά φαινόμενα. Οι καρποί του κακαόδεντρου είναι σαν ένα πεπόνι όπου μέσα του είναι οι λοβοί του κακάο.

Οι ποικιλίες του κακάο

Στα τέλη του 18ου αιώνα είχαν καταγραφεί δύο ποικιλίες κακάο: ΗCriolloκαι Forastero. Αρχές του 19ου αιώνα καταγράφεται και μία τρίτη ποικιλία η Trinitario.

H Criollo είναι η σπανιότερη ποικιλία κακάο, μοναδικής ποιότητας με έντονο άρωμα και το όνομα της δόθηκε από τους αποίκους της Βενεζουέλας. Αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 5% της παγκόσμιας παραγωγής και αεπιλείται με εξαφάνιση γιατί είναι ευαίσθητη και φιλάσθενη ποικιλία κακάο.

Η Forestero αντιπροσωπεύει το 80% της παγκόσμιας παραγωγής και είναι ένα κοινό κακάο. Η πιο αρωματική foresterείναι η nationalκαι καλλιεργείται στο Εκουαδόρ.

Το Trinitario είναι υβρίδιο μεταξύ του Foresteroκαι του Criollo. Το trinitarioαντιπροσωπεύει το 15% της παγκόσμιας παραγωγής. Το συγκεκριμένο υβρίδιο είναι λιγότερο ευαίσθητο από το Criollo και πιο αρωματικό από το Forestero. Έχει χαρακτηριστικά και από τα δυο κακάο και οι χώρες παραγωηής του είναι η Βενεζουέλα, το Μεξικό, η Κολομβία και η Κεντρική Αμερική.

Το κακάο καλής ποιότητας είναι αυτό που έχει έντονο άρωμα, πρωτότυπα χαρακτηριστικά, λεπτή γεύση κακάο και άρωμα φρούτων ή λουλουδιών. Οι χώρες με την μεγαλύτερη παραγωγή κακάο στον κόσμο είναι η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα. Οι χώρες που παράγουν καλής ποιότητας κακάο είναι η Βενεζουέλα, Κόστα Ρίκα, Ισημερινός, Ινδονησία, Τζαμάικα, Μαδαγασκάρη, Τρινιδάδ, Σρι Λάνκα, Σαμόα, Αγ. Βικέντιος, Σάντα Λουσία, Παναμάς, Παπούα, Νέα Γουινέα.

Παραγωγή – Συγκομιδή – Επεξεργασία

Το κακαόδεντρο παράγει άνθη και καρπούς όλο τον χρόνο και η συγκομιδή του ξεκινάει από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Μάρτιο. Για την κοπή των καρπών του κακάο χρησιμοποιούνται μεγάλα μαχαίρια με κοφτερές λεπίδες. Στην συνέχεια τα κοψίματα στα δέντρα σφραγίζονται για να έρθει η επόμενη ανθοφορία.

Οι καρποί ανοίγονται προσεκτικά ώστε να μην πληγωθούν οι λοβοί του κακάο. Μετά περνάνε από επεξεργασία ζήμωσης σε μεγάλα ξύλινα κιβώτια χωρητικότητας εως 2 τόννων καιη όλη διαδικασία διαρκεί 6 εώς 7 ημέρες.

Μετά την ζύμωση έρχεται η διαδικασία της αποξήρανσης, απλώνονται και στεγνώνουν στον ήλιο. Τέλος αποθηκεύωνται σε σακιά και μεταφέρονται στις βιομηχανίες.

Το πρώτο επίπεδο επεξεργασίας των κόκκων κακάο είναι το καβούρδισμα, οι κόκκοι του κακάο αποφλειώνονται, αλλάζουν χρώμα και χάνουν το 10-15% του βάρους τους. Το επόμενο στάδιο είναι η άλεση των κόκκων. Από την θέρμανση που δημιουργείται με την τριβή και λόγω του βούτηρο κακάο παράγεται η κακαόμαζα.

Διαχωρισμός βούτηρο κακάο

Τέλος υπάρχουν πολλοί τρόποι για να πάρουμε το βούτηρο κακάο. Ένας τρόπος είναι με την πίεση, με ένα οριζόντιο πιεστήρα πιέζουμε την κακαόμαζα και εξέρχεται το βούτηρο κακάο και αυτό που μένει είναι το κακάο.

Στοιχεία κακάο : 1 δέντρο παράγει 3 κιλά εμπορεύσιμου κακάο / χρόνο.

250 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας προέρχονται από 3 – 5 καρπούς.

Totheobromacacao (τροφή των θεών) θεωρείται υπερτροφή (superfood) γιατί είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, σίδηρο, μαγνήσιο και περιέχει απαραίτητα ιχνοστοιχεία βοηθώντας έτσι στην καλή λειτουργία του σώματος και την ευστροφία του εγκεφάλου. Δίνει επίσης ενέργεια, αυξάνοντας την έκκριση σεροτονίνης-εγκεφαλικής ορμόνης που μας κάνει χαρούμενους. Τελικά η σοκολάτα ίσως να μην είναι η «ενοχική απόλαυση» που οι περισσότεροι νομίζουν!